Menu Content/Inhalt
Istorijat
 
PRILIKE KOJE SU PRETHODILE OSNIVANJU SRPSKOG ŠUMARSKOG UDRUŽENJA
 
     Prvo društveno delovanje šumarskih stručnjaka u Srbiji datira od osnivanja Društva za poljsku privredu Srbije, koje je osnovano oktobra 1869. godine. Osnovali su ga poljoprivredni i šumarski stručnjaci koji su školovani u inostranstvu. To društvo je kasnije ponelo naziv SRPSKO POLJOPRIVREDNO DRUŠTVO.
     Aktivnost šumara u Srpskom poljoprivrednom društvu je bila značajna. Doprinela je postavljanju temelja srpskog šumarstva. Već 1881. godine, pokrenuta je inicijatva za formiranje Ministarstva narodne privrede koje bi brinulo i o šumama, za donošenje Zakona o šumama i razgraničenje šuma. Sve tri inicijative su realizovane donošenjem Zakona tek posle deset godina, ali je on temelj novog odnosa prema šumama u Srbiji i šumarskoj struci u celini.
      Krajem 1889. godine, održan je prvi zbor okružnih šumara Srbije na kojem je učestvovalo 14 okružnih šumara. Na ovom zboru su razmatrana vrlo značajna pitanja: organizacija šumarstva, pravila za rad šumarskog osoblja, podela šuma na šumske okruge, utvrđivanje broja i sedišta šumskih uprava.
 
< Prethodno

Vesti

19. marta 2019. godine, sa početkom u 11 časova, u prostorijama Saveza inženjera i tehničara Srbije, ul. Kneza Miloša 7a/III, u Beogradu, održana je izborna XXIX Skupština Udruženja šumarskih inženjera i tehničara Srbije.
Detaljnije...